Van veel medicijnen bestaan verschillende merken. Deze hebben dezelfde werkzame stoffen en daardoor ook hetzelfde effect. Zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van een medicijn. Dat noemen we het preferentiebeleid. Wil je een duurdere variant dan vergoedt de zorgverzekeraar dit meestal niet.
De kosten van medicijnen vallen onder het eigen risico (385 euro) van je zorgverzekering. In tegenstelling tot eerdere jaren, gaat dit in 2019 niet omhoog. Als je ook een vrijwillig eigen risico hebt dan loopt dit bedrag nog verder op, tot maximaal 885 euro. Daarnaast betaal je voor sommige medicijnen een eigen bijdrage. Op jaarbasis kan dat al om honderden of zelfs duizenden euro’s gaan. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in financiële moeilijkheden komen, heeft het kabinet maatregelen genomen. Tot een bedrag van 250 euro betaal je de eigen bijdrage zelf, alles daarboven vergoedt je zorgverzekering.
Tip: wil je per geneesmiddel zien of het in het GVS is opgenomen, of er een eigen bijdrage geldt en of er nog andere voorwaarden zijn? Ga dan naar Medicijnkosten.nl, een website van Zorginstituut Nederland. Hier is deze informatie per medicijn inzichtelijk gemaakt.
Overige wijzigingen voor 2019
Naast deze nieuwe regeling voor medicijnen, verandert er nog een aantal zaken binnen het basispakket:
- Mensen met overgewicht kunnen via hun huisarts meer begeleiding krijgen om hun leefpatroon aan te passen.
- Je kunt gemakkelijker gebruik maken van zittend ziekenvervoer (anders dan met de ambulance).
- Oefentherapie bij COPD wordt vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen.
Op de website van Independer lees je meer over de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019.