Vereniging van Senioren Ewijk

Zomaar gedachten over Corona

In de stromende regen kwam ik de bezorger van de krant tegen.

We maakten een kort praatje over het weer en andere kleine dingen. Het leven lijkt heel normaal, niets aan de hand.

Toch is er nog steeds heel veel aan de hand. De coronapandemie duurt al meer dan anderhalf jaar en in die tijd is er verschrikkelijk veel aan de hand. In het begin van de coronatijd mochten we nauwelijks ergens heen en veel ouderen bleven, omdat het zo geadviseerd was, thuis. Met elkaar raakten we gewend aan de wekelijkse persconferenties van Rutten en De Jong. Persconferenties die daarna zo breedvoerig werden uitgelegd door allerlei deskundigen, dat je daarna nauwelijks meer wist wat nou de bedoeling was.

We werden overspoeld
Op een gegeven moment was er meer ruimte om op pad te gaan. Wat onwennig liepen we met een mondkapje op omdat dat beter was. Veel gesprekken over de voordelen en de last die mensen daarvan ondervonden, maar we wenden aan de mondkapjes en die gesprekken stopten. Daarop kwam de discussie los over de vaccinatie, Pfizer, Astra Zenica, Jansen. Op radio en vooral op tv werden we overspoeld met allerlei programma’s waar deskundigen en zelfbenoemde deskundigen telkens opnieuw kwamen uitleggen wat nu het beste was. Sommige, zelfbenoemde, deskundigen legden uit dat corona een complot zou zijn van de overheid en dat de overheid ons wilde injecteren om ons beter in de gaten te kunnen houden. Ook deze mensen kregen een podium.  Helaas had ook ik tijd genoeg om hiernaar te luisteren en te kijken waarbij ik regelmatig dacht: wat een bak bagger en onzin.

Corona dichtbij
In het klein, in Ewijk, was corona ook goed te merken. Waelwick, de verpleegkliniek en Klein Waelwick gingen zowat op slot.  De Vrienden van Waelwick moesten hals over de kop hun opslagruimte leegmaken omdat afdeling 3 van Waelwick een speciale corona-afdeling werd. De opslagruimte werd in gebruik genomen als magazijn voor de Zorggroep.
Er kwamen speciale werkprotocollen en de tientallen vrijwilligers die zich dagelijks inspanden voor de ouderen in Klein Waelwick en voor de patiënten in de verpleegkliniek mochten hun vrijwilligerswerk niet komen doen. Voor de mensen die opgenomen waren was dit vervelend. Vrijwilligers brengen net dat beetje extra, waardoor het verblijf aangenamer kan zijn. Voor het personeel betekende dit, dat zij in deze moeilijke tijd extra hard moesten werken omdat de vrijwilligers best wat werk uit handen nemen. Voor de vrijwilligers betekende dit ook dat zij meer tijd noodgedwongen thuis moesten doorbrengen. De dagen werden vaak leger. Je miste het samenwerken met anderen, de contacten met de mensen en de inspanning naar de ander. Bij elkaar best lastig voor velen die zich steeds inzetten. Er was een periode waarin veel senioren nauwelijks daginvulling hadden.

Ook de koren die Ewijk rijk is, de gymnastiek, het volksdansen, de yogalessen, de Zonnebloem en alle andere activiteiten, ook in ’t Hart, lagen voor een langere tijd op hun gat.

Daarbij heeft corona voor een aantal mensen op persoonlijk vlak veel ellende gebracht. Mensen hebben naasten verloren aan corona en ik weet dat verschillende mensen in het dorp ernstig ziek zijn geweest van deze nare ziekte. Sommigen hebben er nog steeds heel veel last van en hebben in een hoog tempo veel van hun mogelijkheden moeten inleveren.

Niet voorbij
Deze pandemie is nog niet voorbij en met elkaar moeten we voorzichtig blijven. Wel is het fijn dat veel dingen weer wel kunnen. De jaarvergadering van de senioren was er weer, koren zingen, sporten gaat weer en ‘t Hart is open. Wel even je pasje laten zien dat je ingeënt bent.

Toon van Wezel

Komende activiteiten

Fietsen vanaf 't Hart 21 juli 13.30
Fietsen vanaf 't Hart 4 augustus 13.30
Fietsen vanaf 't Hart 18 augustus 13.30

Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA 't Hart
Maandag Biljarten 13.30-17.00
Vrij kaarten 13.30-17.00
Dinsdag Inloophuis 09.30-12.00
Woensdag Biljarten 13.30-17.00
Prijsrikken 13.30-17.00
Donderdag Hartensoos 09.30-12.30
Eetpunt 12.30-14:00