Vereniging van Senioren Ewijk

De groenste straat van Gelderland

TV Gelderland

Dit is een programma van omroep Gelderland waarin TV Gelderland 7 plaatsen bezoekt met veel verstening. Ammerzoden, Deest, Didam en Westervoort zijn al aan de beurt geweest en daar zijn verschillende versteende tuinen omgetoverd tot groene tuinen.

Nu was Ewijk aan de beurt als “meest versteende dorp van Gelderland”. Een stukje van de Harp is uitgekozen om de versteende tuinen een groene metamorfose te laten ondergaan. De bewoners hadden tevoren een folder in de bus gekregen van omroep Gelderland met de aankondiging dat men samen met de bewoners aan de slag wilde gaan. Degenen die mee wilden doen, konden dat laten weten en als je niet meedeed was dat ook goed.

Ontstening en vergroening
Het programma wordt gepresenteerd door Rob Kleys. Op de dag van de opnames doet hij een klein onderzoek naar wie mee wil doen, wie in beeld wil, wie heeft een mooi aanvullend verhaal om het programma persoonlijk te maken, wat willen de deelnemers en wat kunnen ze zelf doen.
De tuinen die aangepakt gaan worden die dag moeten wel de moeite waard zijn om opgeknapt te worden. Er moeten veel stenen liggen anders hoef je niet te ontstenen. De bewoners moeten naar vermogen meewerken aan het ontstenen van hun tuin en bij het planten van het frisse groen.

Gezellig samenwerken met persoonlijke tint
Er is deskundige begeleiding van een landschapsarchitect en een team van studenten van een groenopleiding. Met enthousiasme en vrijwillige inzet werken zij met hun bekwaamheden mee aan de vergroening van de tuinen.
Het tuinadvies is duidelijk: steen eruit en groen erin. Minder stenen in je tuin geeft meer verkoeling en hoe meer groen er in je tuin is, des te meer regenwater kan de grond in. Ik heb geen groene vingers, maar dit advies snap ik.
Mensen waren die dag druk met elkaar in de weer om tegels, klinkers, grind en ander hard materiaal uit hun tuinen te graven. Materialen die bij een ander goed te pas kwamen werden daar hergebruikt. Tijdens het werk maakten mensen een praatje en leerden de buren elkaar beter kennen. Er was tijd voor koffie met traktatie en samen maakten de bewoners van de Harp er een leuke gezellige dag van.

Rob Kleys werkte zelf ook flink mee en ondertussen maakte ook hij kennis met bewoners uit de Harp. Sommigen werden geïnterviewd over gebeurtenissen uit hun leven waardoor het programma een persoonlijke tint kreeg. Voor mij maakte juist deze persoonlijke gesprekjes het programma zo leuk.
Buren die elkaar nauwelijks kenden, maakten nader kennis, mensen laten openhartig weten weinig aan tuinieren toe te komen omdat er altijd wel wat anders is. Een mevrouw vertelde waarom ze naar Ewijk verhuisd is en zo heeft ieder een eigen verhaal.

Uitnodigend
Zo’n tuinopknapdag is ook een intensieve dag, zo heb ik begrepen. Men begint al om half negen en men werkt door tot half zes. Dan zijn de tuinen opgeknapt en de tv-opnames gemaakt. Ik was er verbaasd over dat er zoveel puin uit de tuinen kwam.  Zowat negen ton!

Na afloop was er tijd voor een lied en een biertje. Op 16 juni komt bij hen die zich daarvoor opgeven een jury langs om de vernieuwde tuinen te beoordelen en zal er een prijswinnaar gekozen worden.

Als je tuin eraan toe is en die van de buren ook, zeker een uitnodigend idee om samen de tuin te onstenen en te vergroenen. Goed voor klimaat en het oog.

Toon van Wezel

Komende activiteiten

Bingomiddag in 't Hart
Bingomiddag in 't Hart

Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA 't Hart
Maandag Biljarten 13.30-17.00
Vrij kaarten 13.30-17.00
Dinsdag Inloophuis 09.30-12.00
Workshop tekenen 14.00-16.00
Woensdag Biljarten 13.30-17.00
Prijsrikken 13.30-17.00
Donderdag Hartensoos 09.30-12.30
Eetpunt 12.30-14:00

Nieuws