Vereniging van Senioren Ewijk

Een nieuwe start in Ewijk: wonen op Keizershoeve

Ruim tien jaar geleden besloten wij te verhuizen.

We gingen op zoek naar een ander huis in Nijmegen. Maar het ging anders. Op een dag fietsten we over de Van Heemstraweg en zagen een groot bord waarop met een fraaie tekening stond dat men de nieuwe wijk Keizershoeve ging bouwen.

Zou dat ook iets voor ons kunnen zijn, een nieuw huis in een nieuw te bouwen wijk? …….. In Ewijk?

Na lang nadenken, overleg met de makelaar en met de bank hakten we de knoop door en besloten  Nijmegen te verlaten en een huis te kopen in deze nieuwe wijk. De bouw was in volle gang, vooral op de Porta – ja, de straten kregen allemaal Latijnse namen! –  begon het al goed op te schieten. Daar wilden we gaan wonen. Zowat aan de rand van het dorp, een wijk waar behoorlijk veel ruimte open bleef omdat men er resten van een Romeinse villa gevonden had. Dat zou een park worden. Verder kwamen er verschillende type huizen. In de nabije toekomst zou de wijk verder ontwikkeld worden met Keizershoeve 2.

Crisis

Het duurde een tijd voor het zover kwam. De wereld raakte in een crisis waaronder ook de bouw zwaar te lijden had. De Porta bleef langere tijd onaf en de straat eindigde abrupt in niemandsland. Toen wij verhuisden was de bouw in de straten Fossa, de Hortus en het Atrium nog in volle gang.

Deze straten zijn afgebouwd toen wij al op de Porta woonden. Voor iemand als ik, die van kijken houd, is het prachtig om van nabij mee te maken hoe een wijk zich ontwikkelt. Er gebeurt elke dag iets . Als leek verbaasde ik me erover dat het bouwen van een wijk zo snel gaat. Veel vaklieden, timmermannen, metselaars, loodgieters, elektromonteurs, tegelzetters, stukadoors en noem maar op, zijn van ’s morgens vroeg tot stipt vier uur aan de slag om de zaak voor elkaar te krijgen. Het resultaat is verbluffend. In een relatief korte tijd is een bouwput met enorme activiteit veranderd in een mooie wijk, compleet met aangelegde weg en groenvoorziening.

De bouwvakkers laten de bouwput netjes achter en maken plaats voor de nieuwe bewoners. Zij doen hetzelfde als wij deden met onze verhuizing.

Unieke ervaring

Je bent apetrots op je nieuwe huis en bent er druk mee. Je maakt kennis met je buren, je laat elkaar je huis zien en je nodigt elkaar uit om kennis te komen maken. Voor ons was dit een unieke ervaring. Verhuizen naar een nieuwe wijk, een nieuw huis was voor ons een heel bijzondere en fijne ervaring. Wij vonden het ook erg spannend. Is alles wel op orde, wie komen er naast ons wonen, wat zijn dat voor mensen, zal het klikken met de buren en zo zijn er allerlei onzekerheden en nieuwigheden

Mij lijkt dat wij daarin geen uitzondering zijn. Veel mensen die wij in deze nieuwe levensfase spraken, deelden onze ervaringen. Heel bijzonder vond ik mee te maken hoe een nieuwe wijk zich als het ware settelt. Het meest bijzondere vond ik om daarvan deel te zijn en kennis te maken met het dorp Ewijk. Voor de Ewijkenaren woonden wij in “de nieuwe wijk”  en lag de uitnodiging open om bij het dorp te gaan horen.

We zijn op die uitnodiging in gegaan en daarvan kregen we geen seconde spijt.

Toon van Wezel