Vereniging van Senioren Ewijk

Ewijk herdenkt oorlogsslachtoffers

Zaterdag 4 mei werden de Ewijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Door de gure weersomstandigheden zag het comité 4 en 5 mei Ewijk zich genoodzaakt uit te wijken naar de kerk. Dit werd een groot succes met een opkomst van ruim 150 mensen.

Burgemeester Daphne Bergman, pastor Ruud Roefs en directeur Marieke Marcusse van Basisschool de Reuzepas waren de eerste sprekers. Het centrale thema in hun toespraken was “hoe kunnen we met ons allen een dergelijke vreselijke gebeurtenis in de toekomst voorkomen”. Helaas zien en horen we vrijwel dagelijks welke ellende zich nog te vaak voordoet in onze hedendaagse wereld. Denk aan Syrië maar ook aan de aanslagen in Christchurch in Nieuw Zeeland. Het houdt maar niet op. Daarom is het ook goed te horen dat er op de basisschool extra aandacht besteed wordt aan deze tragedies en de schoolgaande kinderen vooral verdraagzaamheid t.o.v. elkaar wordt bijgebracht.

Bijzonder was ook het woordje van Bo Veenstra als nabestaande van een van de oorlogsslachtoffers, t.w. Piet Jansen uit Ewijk die op 7 oktober 1944 in Emmerich bij een bombardement om het leven kwam. Bo is een kleindochter van Pieta Melssen-Jansen, het zevende kind in het achterblijvende gezin Jansen.
Dan mogen we ook zeker de zelf geschreven gedichten door kinderen van de basisschool en van Scouting ’71 Ewijk niet vergeten. Chapeau voor deze bijdragen.

Het muzikale gedeelte werd op perfecte wijze verzorgd door het Liturgisch Gemengd Koor en Sursum Corda onder leiding van Nico Adriaens en door Leo van Beuningen met de taptoe en de reveille, afgewisseld met een stilte van twee minuten.

Bij de afsluiting werd al vooruit gekeken naar 8 oktober van dit jaar. Op die dag 75 jaar geleden kwamen 3 Britse militairen alsmede drie kinderen om bij de ontploffing van een brencarrier bij de familie Roelofs in de Brugstraat. Deze tragische gebeurtenis zal op een passende wijze worden herdacht. Verder een vooruitblik naar de vieringen op 4 en 5 mei 2020, waarbij de dag van 5 mei speciaal in de belangstelling zal staan vanwege het feit dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Landelijk, maar ook zeker regionaal zal aan die gebeurtenis veel aandacht worden besteed. Ook in Ewijk zal het nodige georganiseerd worden. Alles bij elkaar een waardige 4-meiviering.

Namens het comité 4 en 5 mei Ewijk
Toon Reuvers

Komende activiteiten

2 juli Fietsen vanaf 't Hart
16 juli Fietsen vanaf 't Hart

Wekelijkse activiteiten

Een aantal activiteiten zijn weer opgestart:

Maandag Biljarten 13:30–17:00
Dinsdag Inloophuis 09:30-12:00
Woensdag Biljarten 13:30–17:00