Vereniging van Senioren Ewijk

In wat voor een land leven we nu eigenlijk??

Opgeruimd Staat Netjes, de club die bijna 2 jaren zwerfvuil raapt, komt al enkele maanden niet bij elkaar.

De reden zal bij eenieder bekend zijn. Wel wordt door enkele doorzetters in hun eentje geraapt. Geweldig.

Het is op het moment dat ik dit stukje schrijf een week of 3 zomer. Zo mooi, zo heet, zo droog als de lente was, zo nat is het nu. Onze rozenstruik, die voor een prachtig uitzicht zorgde voor onze buren, is uitgebloeid. Ik klim op de ladder en verwijder de dode bloemen. Terwijl ik op de ladder sta, komt er een machine van de gemeente langs, die het onkruid tussen de straatstenen wegbrandt. Ik vraag me af wat er onder dat apparaat gebeurt: Is het stoom? Is het een gasbrander?

Een goed uur later, ik ben nog steeds met de dode rozen bezig, het is dan ook een flinke struik,  hoor ik opnieuw een machine aankomen. Nu is het een wagentje met voor en opzij staalborstels. Aan het stuur zit een heel vriendelijke man, die steeds als hij voorbijkomt, even zwaait of knikt. Heel nauwkeurig wordt elk randje en elk hoekje vrijgemaakt van onkruid.

Terwijl ik alle troep die ik gemaakt heb, in de gft-container gooi, hoor ik om de hoek opnieuw een fors geluid. Mijn nieuwsgierigheid dwingt mij om een kijkje te nemen. Ik zie enkele mannen van het bedrijf dat voor de gemeente het straat- en bermonderhoud verzorgt, druk in de weer met het snoeien van de struiken naast het grasveldje. Helmen, veiligheidsbril en gehoorbeschermers op.

Even verderop in “het centrum” van Ewijk, zijn straatwerkers bezig de klinkers opnieuw te leggen en worden de straatkolken geleegd.

Zomaar een zomerochtend, ik geniet van mijn pensioen, hoef niet meer voor mijn geld te werken en om mij heen wordt het dorp formidabel bijgehouden, tot op het laatste onkruidje toe.

In wat voor een land leven we, waar dit allemaal voor ons geregeld en uitgevoerd wordt?

Dank je wel gemeente Beuningen.

Het houdt echter niet op bij de gemeentegrenzen. Op  een aantal zonnige dagen in juni maakten wij een fietstocht door 5 provincies, een tocht van 735 km. En ik durf te beweren, dat we zeker 600 km via fantastisch mooie fietspaden en stille wegen fietsten. Over dijken, door heidevelden, weilanden maar ook door weilanden met fietspad (jazeker, die bestaan…) waarop je soms de koeien weg moet jagen die staan te flatsen op het pad…..

Dank je wel Nederland.

Is alles dan perfect? Nee, natuurlijk niet. Maar vaak zien en horen we alleen de dingen die niet goed gaan. Dat zijn de zaken die we in de krant lezen en op de tv zien. En als we dat enkele keren gehoord en gezien hebben, denken we dat deze zaken de overhand hebben. Echt niet. In dit kader past ook het boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. Een echte aanrader.