Vereniging van Senioren Ewijk

Liturgisch Gemengd Koor

Het Liturgisch Gemengd Koor is jarig
Donderdag 13 februari 1986, 35 jaar geleden, vindt de eerste repetitie plaats van het Liturgisch Gemengd Koor. Het koor is opgericht door Pastor Vrijdag die graag een vierstemmig koor had. In de rijke zanghistorie die Ewijk kent had hij in een mum van tijd zo’n dertig leden. Het koor heeft ooit zo’n 45 koorleden gekend! Destijds was de kerk ook drukker bezet dan nu.
Jarenlang werd op donderdagavond in de kerk gerepeteerd onder leiding van Pastor Vrijdag, bijgestaan door Nico Adriaens voor de orgelbegeleiding. Er werd een mooi repertoire opgebouwd met Byzantijnse muziek, Engelstalige, Franstalige, Russische, Duitse en Nederlandstalige muziek. Allemaal vierstemmig!

Repertoire steeds verder uitgebouwd
Bij zijn afscheid in 1993 is Pastor Vrijdag opgevolgd door Nico Ardiaens die vanaf dan dirigent/organist is. Nico is doorgegaan op de ingeslagen weg, het repertoire is steeds uitgebouwd en het is voortdurend aangepast en vernieuwd.
De eucharistievieringen worden eens in de veertien dagen opgeluisterd door het koor, nog steeds vierstemmig. Ook nu in coronatijd wordt de mis door vier koorleden vierstemmig gezongen. Huwelijksmissen en uitvaarten werden tot een paar jaar geleden verzorgd door het Sursum Corda koor. Dit bestond uit leden van het Liturgisch Gemengd Koor die ook meer geoefend waren in het zingen van huwelijkse gezangen en gezangen horend bij een uitvaart. Vanwege kerkelijke bezuinigingen is een paar jaar geleden het Sursum Corda opgegaan in het kerkkoor.

Optredens in den lande en daarbuiten
De optredens van het LGK beperkten zich niet tot de parochiekerk van de H. Johannes de Doper. Jarenlang verzorgde het LGK eenmaal per jaar een viering elders. Er is opgetreden in Doornenburg, Maastricht, meerdere keren de st. Jan in Den Bosch, in Afferden, Utrecht, tijdens de Stille Omgang in Amsterdam, in Ootmarsum, Winterberg en meerdere plaatsen.
Heel bijzonder was het optreden van het koor in Volendam kort na de vreselijke ramp die daar plaats vond. Een emotioneel beladen viering en het was voor het eerst dat in de kerk daar door ‘een vreemd koor’ werd gezongen. Ook voor de televisie is er opgetreden. Die opnames zijn gemaakt in Soesterberg.

Het koor verdwijnt
Het Liturgisch Gemengd Koor bestaat nog.  Het dorp en de parochie mogen blij en trots zijn op dit koor dat door saamhorigheid en harmonieuze samenwerking zoveel plezier heeft bij het zingen. Nog even kunnen we genieten van het koor. Dit jaar, bij het sluiten van de kerk, zal ook het koor verdwijnen. De laatste viering zal zijn op de dag van de patroonheilige van de kerk, die van de H. Johannes de Doper.

Toon van Wezel