Vereniging van Senioren Ewijk

Theater Over & Weer speelt: Het Steenovenvolk.

Theater Over en Weer oftewel ons eigen “Oerol” (aan de Waal)

Deze zomer kunt u weer genieten van theater in onze prachtige natuur en dus heel dicht bij huis. In 2015 was langs de Waal de eerste uitvoering van Theater Over & Weer. In datzelfde jaar overleed in Amsterdam Doctorandus P, die in 1973 het hierbij passende lied “de veerpont” schreef. Dit lied is beter bekend als “heen en weer”, en ja, helaas kunt u vandaag, na het lezen van dit stukje, dat deuntje niet meer uit uw hoofd wegkrijgen. Mijn excuses alvast daarvoor. Na 2 stille “Corona”jaren, dit jaar weer een theaterreis langs de oevers van de Waal. Het thema van voorstelling is: Het Steenovenvolk. In 4 theaterscènes wordt u met spel, zang en live muziek meegenomen naar de rijke en veelal harde historie van de steenovens. Op 2 locaties aan de Beuningse oever van de Waal en 2 aan de kant van Slijk-Ewijk vinden de scènes plaats. Een pondje verzorgt tussendoor de oversteek, “heen en weer”. U wandelt zelf tussen de beide oeverlocaties langs de strandjes of door de uiterwaarden.
Rob de Kanter

Aan de oever van de Waal liggen spannende verhalen in het zand. Theater Over & Weer brengt die verhalen tot leven in locatietheater. We nemen het publiek mee op reis over de dijk, door de uiterwaarden en met het veerbootje over de rivier. Een reis langs een reeks verrassende scènes met theater en muziek. Met Theater Over & Weer beleef je muziektheater aan de Waal, met een hoofdrol voor de rivier, het veerbootje en de ondergaande zon op de langste avonden van het jaar. Uitgevoerd door spelers, muzikanten en koren uit de nabije dorpen aan weerszijden van de Waal. De voorstellingen van Theater Over & Weer zijn gebaseerd op historische en moderne verhalen uit de Betuwe en het Land van Maas en Waal. Dit jaar staat de voorstelling in het teken van de rijke geschiedenis van Het Steenovenvolk. Precies op de plek van het veerbootje Slijk-Ewijk – Beuningen hebben aan weerszijden steenovens gestaan. In theater en muziek vertellen wij de verhalen van de armoede, kinderarbeid, hard werken en de saamhorigheid in de gemeenschap. De voorstelling bestaat uit vier scènes:

  • Op de Oven Minimusical: Ook op de steenoven waarde de Liefde rond. Ondanks het harde werken en het armoedige bestaan, weten jongelingen elkaar altijd te vinden.
  • Once upon a time aan de Waal: Opstand op de steenoven! Stakingen en verzet. Dat komt het volk duur te staan, want de tijden in de jaren dertig zijn slecht. Werkloosheid en depressie houden de arbeiders in de greep.
  • De Ballade van Steen en Been: Drie dochters verdelen de boedel van hun overleden moeder. Wie in armoede leeft, laat geen rijkdom na. Maar schijn bedriegt.
  • Repelsteentje: Uit de golven van de Waal duikt een merkwaardig mannetje op: Repelsteentje. Hij kan gouden stenen bakken en dat komt Elleke goed van pas. Maar waar hij vandaan komt?

Gespeeld wordt op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden op: 23-24-25 en 30 juni en 1 en 2 juli 2022. Het programma begint stipt om 19.00 uur en duurt tot ca. 22.00 uur. U bent dus drie uur onderweg. Onder begeleiding van gidsen wandelt u over onverharde paden van scène naar scène. De totale afstand is ongeveer 3,5 kilometer. Trek stevige schoenen aan, doe warme kleding aan en check buienradar op mogelijke regenval. Neem ook een flesje water mee. Er is onderweg geen toilet of horeca. De voorstellingen gaan altijd door, ook als het regent (behalve bij onweer). Kaartverkoop en informatie: www.theateroverenweer.nl

 

Komende activiteiten

Sinterklaasmiddag in 't Hart 26 november 13.30

Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA 't Hart
Maandag Biljarten 13.30-17.00
Vrij kaarten 13.30-17.00
Dinsdag Inloophuis 09.30-12.00
Workshop tekenen 14.00-16.00
Woensdag Biljarten 13.30-17.00
Prijsrikken 13.30-17.00
Donderdag Hartensoos 09.30-12.30
Eetpunt 12.30-14:00