Vereniging van Senioren Ewijk

Van lagere school naar appartementen

Nieuwe school in Ewijk

Op 13 april 1959 werd in Ewijk, in de Julianastraat, de nieuwe school in gebruik genomen. Een prachtig gebouw, een school voor jongens en meisjes. Een gemengde school dus, hetgeen destijds best vernieuwend was. Wel liep er over de vloer van de gangen een lijn om als gids te dienen, jongens aan de ene kant van de lijn, meisjes aan de andere kant.

Verreweg de meeste oudere Ewijkenaren zullen op deze school gezeten hebben en elke oud-leerling zal zijn of haar herinneringen aan deze school hebben. De school lag mooi in het centrum van het dorp, niet ver van de plaats waar daarvoor de scholen stonden. Iedereen was tevreden over deze moderne nieuwe, centraal gelegen school.

Aanvankelijk heette de school Pius XII, later is deze naam veranderd in Duivendonck.

Tot 2009 heeft de Duivendonck dienst gedaan als school. Toen is de school samengevoegd met De Kei en verplaatst naar de nieuwe locatie in MFA ‘t Hart. Die plek was een eindje buiten het dorp en de meningen over deze plek liepen uiteen. De meesten vonden het maar niks, een lagere school ‘buiten’ het dorp.

Gebouw behouden
De gemeente Beuningen wilde het gebouw behouden omdat het voor Ewijk een belangrijke functie had en een deel is van de geschiedenis van Ewijk. Het idee was om het gebouw te gaan gebruiken met een woonbestemming. Mogelijk voor ouderen, een woonzorggebouw. Op de begane grond zou ook plaats kunnen zijn voor een horeca-uitspanning. Het schoolplein wordt dan de publieke voortuin van het gebouw. Daarbij was destijds de visie om een doorgang door de school te maken naar de ruimte achter de school. Die ruimte zou worden omgevormd tot een tuin. Er is onderzoek gedaan of het schoolgebouw geschikt is voor woningen. Dat bleek zo te zijn en het pand is ter verkoop aangeboden. De verkoop van de oude school wilde eerst niet echt vlotten en pas in 2016 is de Duivendonck verkocht aan aannemer Henk Jacobs. Toen is overeengekomen dat het gebouw moet blijven en dat het omgebouwd kan worden tot appartementencomplex. Aannemer Jacobs is daarmee aan de gang gegaan. De werkzaamheden zijn al een tijdje aan de gang waarbij wel te zien is dat de verandering naar een appartementencomplex complex is.

Toon van Wezel