Vereniging van Senioren Ewijk

Vrienden van Waelwick

In stilte verdwenen

Waelwickfestijn
Om geld te krijgen t.b.v. de ouderen werd op een gegeven moment een braderie op de Brink georganiseerd. Drie jaar op een rij was dat een groot succes. Daarop is door de Vrienden van Waelwick besloten om het anders aan te pakken en om de bewoners van Waelwick actiever te betrekken bij de festiviteiten. Er werd een grote tent gebouwd op het parkeerterrein van Waelwick. Vanaf vrijdag tot en met zondag vonden daar allerlei activiteiten plaats. Er werd van alles georganiseerd, zoals o.a. rolstoeldansen met de ouderen, een grote bingo en een groot feest met muziek van plaatselijke muziekbands. De volksdansgroep trad op en er was een steeds drukbezochte dansavond.

Op de zondag werd de mis opgedragen in de tent in plaats van in de kerk. De pastor die de dienst verzorgde werd ondersteund door het Liturgisch Gemengd Koor. Ook bij de liturgische viering was de tent goed gevuld.

Grote braderie
Naast het Waelwickfestijn in de tent vond op zondag een grote braderie plaats die door heel het dorp ging. Er waren kramen met allerlei koopwaar en kramen waar mensen hun hobby tentoonstelden en hun werkstukken te koop aanboden. Er waren standplaatsen waar landbouwmachines uit vervlogen tijden te zien waren. Grote tractoren, stationair motoren, prachtige oude koetsen en auto’s.  Voor iedereen was wel iets leuks te zien of te beleven. Ook werd een historische optocht gehouden waarbij de geschiedenis van Ewijk op spectaculaire wijze werd uitgebeeld.

Dorp in rep en roer.
Bij het Waelwickfestijn was het hele dorp in rep en roer. Ruime tijd voor het festijn waren de Vrienden doende met de voorbereidingen, overleggen en planningen. Talloze vrijwilligers uit Ewijk en omgeving waren maanden in de weer met het zoeken naar leuke kramen voor een markt, uitstallingen van landbouwvoertuigen, het voorbereiden van de historische optocht en een grote feesttent voor Waelwick.

Tijdens de braderie waren er activiteiten voor de kinderen, er waren kraampjes waar bezoekers versnaperingen konden kopen en even gezellig konden gaan zitten met een drankje of een hapje. Steeds was dit een geweldig spektakel wat door veel mensen in goede banen geleid werd. Die dag stroomde Ewijk vol met publiek dat van heinde en verre naar dit spektakel kwam kijken en er zichtbaar van genoot. Veel bezoekers waren verbaasd hoe het mogelijk was dat een bescheiden dorp zoiets groots kon organiseren.

De Vrienden van Waelwick zijn bij het 25-jarig jubileum gestopt met deze braderie. Het Ewijk-comité heeft de braderie zonder een feesttent met de naam Ewijkfestijn overgenomen. Na een paar jaren heeft het Ewijk-comité besloten om te stoppen met het Ewijkfestijn.

Toon van Wezel