Vereniging van Senioren Ewijk

Wat er onder andere leeft in Ewijk

Ewijk groeit en groeit

Als je vanaf de Van Heemstraweg  de Julianastraat inrijdt, zie je meteen wat voor het dorp belangrijk is. De Julianastraat zou het visitekaartje van het dorp moeten zijn, maar meteen vooraan doet de straat al afbreuk aan het dorp. Waar eens café de Zon, later het Uuleke, stond, is daar na de brand een braakliggende ruimte ontstaan. Daartegenover staan een nu lege pastorie en een lege kerk. Beide gebouwen krijgen een herbestemming en de opzet is om de buitenkant van de kerk zoveel mogelijk te sparen.

Een eindje verder werkt aannemer Jacobs aan het verbouwen van de oude school tot een appartementencomplex. De opzet is om de oude noodlokalen af te breken zodat daar ruimte komt voor passende woningbouw. Fijn als de gemeenteraad actief blijft om de Julianastraat weer het visitekaartje van het dorp te laten zijn.

Toegankelijkheid
Ewijk is vergroeid met revalidatie- en behandelcentrum Waelwick. Daarnaast kent Ewijk een groeiend aantal mensen die aangewezen zijn op een hulpmiddel om veilig te lopen. Lopen door het dorp met een rollator is een steeds grotere uitdaging. Vooral in de muziekbuurt is veel bestrating ongelijk geworden. Van de grote bomen en struiken die er staan steken wortels uit de grond. Daaruit ontstaan onwenselijke situaties.

Ook is het lastig dat in verschillende straten de begroeiing van tuinen over het trottoir hangt, heggen die in de loop van de jaren te breed zijn geworden zijn dat soort dingen. Een jonge voetganger kan gemakkelijk uitwijken naar de straat, maar met een rollator of rolstoel zijn dergelijke obstakels een lastig te nemen hindernis. Zelfs in de directe omgeving van Waelwick is het lastig om met rolstoel of rollator te wandelen.

Ook hier ligt een mogelijkheid voor het komende gemeentebestuur. Het plan zou niet nieuw zijn. Al eerder stond het rolstoelvriendelijk maken van de gemeente op het programma.

Ewijk groeit en groeit en groeit.
De afgelopen vijftien jaar is Ewijk enorm veranderd. Niet zozeer het oude centrum van Ewijk, maar wat erom heen ligt. Keizershoeve 1 en 2 zijn met alle gevarieerde bebouwing al heel ver  gevorderd. Men is nu druk met de voorbereidingen voor het bouwen van de ecowijk en de tiny houses. Als dit project afgerond is, wil de gemeente het volgende woningbouwproject starten.

Afgelopen jaar verscheen vanuit de gemeente de nota Panorama 2040. Daarin staat dat de gemeente ook in Ewijk veel woningen bij wil bouwen. Er zijn bewoners die dit ervaren alsof het  gemeentebestuur Ewijk tot het afvalputje van de gemeente maakt. Vanwege corona zijn de informatiebijeenkomsten hierover uitgesteld.

De groeiplannen vallen niet bij iedereen in goede aarde. Het dorpse karakter is al veranderd en bij al die nieuwbouw zal dit nog veel sterker veranderen.

Aandachtspunt
Bij alle uitbreidingen en groei van het dorp lijkt er weinig aandacht te zijn voor voorzieningen in het dorp. Er is een cafétaria, een afhaalchinees, MFA ‘t Hart en café de Ouwe Deeg. Toeristen die ons dorp aandoen eten met regelmaat hun meegenomen boterham in de kapel. Er is in het dorp niets waar je lekker kunt eten, even op het terras kunt gaan zitten of wat dan ook.

Ook hier ligt voor de toekomstige gemeenteraad een mogelijkheid om met Ewijk te kijken naar serviceverlening op dit gebied.

Toon van Wezel.

Komende activiteiten

Bingomiddag in 't Hart 28 april 13.30
Bingomiddag in 't Hart 26 mei 13.30

Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA 't Hart
Maandag Biljarten 13.30-17.00
Vrij kaarten 13.30-17.00
Dinsdag Inloophuis 09.30-12.00
Workshop tekenen 14.00-16.00
Woensdag Biljarten 13.30-17.00
Prijsrikken 13.30-17.00
Donderdag Hartensoos 09.30-12.30
Eetpunt 12.30-14:00