Vereniging van Senioren Ewijk

Wonen op Keizershoeve – vervolg

… en begon men weer te bouwen in de Keizershoeve.

Crisis voorbij, volgende fase
Zo’n beetje na 2012 was het ergste van de crisis voorbij en begon men weer te bouwen in de Keizershoeve. De Culina en de Taberna werden aangelegd en de Blatenplak kreeg met verschillende nieuwe huizen een heel ander aanzien. Ook de Porta werd volgebouwd, waarmee het grootste deel van het werk van plan Keizershoeve klaar was.
In Ewijk heette dat toen de nieuwe wijk. Al snel bleek dat die nieuwe wijk, Keizershoeve 2, steeds groter werd en er kwamen in hoog tempo nieuwe kleine wijken bij. Die worden clusters genoemd.

Hof van Campen
Voor deze nieuwe ontwikkelingen had men  nieuwe namen bedacht. Aan de Campsebaan komen verschillende woonclusters, elk met de naamgeving eindigend op ‘…camp’. Wel fijn dat men eerst de Campsebaan aanlegde en een pad achter de clusters door. Al wandelend kon je de groei van de wijken bekijken. De Gildcamp, Schevencamp, Smallencamp, Wijngaardscamp, Tabakscamp en  Breedencamp verrezen.

Elke cluster woningen heeft een eigen opzet en ze zijn verschillend van elkaar. De overeenkomst is dat de woningen een mooie en moderne uitstraling hebben. De hofjes of kleine wijken zijn ruim van opzet en voorzien van veel groen. Tussen deze hofjes in staan huizen die in eigen beheer gebouwd zijn. Dat maakt de afwisseling groter en speelser.

Al jarenlang loop ik zo mijn rondje en dat is in een paar jaar een mooie ronde geworden.  Een ronde met veel afwisseling. Het blijft me verbazen met welk een hoog tempo een wijk uit de grond schiet. Binnen een jaar is er van niets een nieuwe wijk waar nieuwe mensen druk in de weer zijn om hun nieuwe huis in te richten om er samen een mooie woonwijk van te maken.

Eigen charme
De Gildcamp is wat groter van opzet met zo’n beetje hetzelfde type huizen. Het mooie daar zit in de verschillende kleuren van de stenen en dat een aantal huizen wit geschilderd zijn.

Na deze wijk kwam de Schevencamp. De charme daar is dat het een relatief klein min of meer omsloten hofje is. De bewoners daar legden in overleg met de gemeente een leuke kinderspeelplaats aan.

Als een wijk bijna klaar is start men al met een nieuwe wijk. Weer net iets anders van opzet, wel passend in het totaalbeeld. Zo is de Wijngaardscamp voor het oog heel anders dan de toen bestaande wijken. Ruime huizen met een sjieke uitstraling. Vrijstaande huizen en twee onder een kap. De Smallencamp ligt gevoelsmatig iets van de Campsebaan af en is omsloten door een fietsweg en een voetpad achter de wijk. Dat maakt dat deze wijk iets besloten en toch robuust aanvoelt.

Volgende keer wandel ik verder.

Toon van Wezel