Vereniging van Senioren Ewijk

Sinjorendag Antwerpen

Donderdag 14 juni jl. vond het dagtochtje van de Vereniging van Senioren Ewijk plaats. Deze keer ging de reis zelfs de grens over en wel naar Antwerpen!

We vertrokken al vroeg met een volle bus naar het zuiden en na een goed uurtje rijden werd in Oosterhout gestopt voor een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje gebak. Daarna stapten we weer in de bus en om kwart over elf kwamen we in Antwerpen aan. Daar werd eerst Bertje, onze gids, opgehaald voor een rondrit door de stad en de haven. Onderweg vertelde zij met veel humor over de geschiedenis en het heden van Antwerpen en de Schelde. De Schelde is zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan, toen tijdens laatste ijstijd het ijs zich terugtrok. De naam zou zijn afgeleid van het Engelse woord ‘shallow’, wat ‘ondiep’ betekent, dus het was toen een ondiep riviertje. Tot in de 19de eeuw betaalde België nog tol aan Nederland voor de doorvaart. In 1863 kocht België deze Scheldetol, de laatste rest van de middeleeuwse tol, voorgoed af.

In Antwerpen wonen circa 20.000 orthodoxe joden die in de 19de eeuw vanuit vooral Oost-Europa daarheen getrokken waren om er een nieuw leven op te bouwen. Zij waren goed in geldzaken en speelden een belangrijke rol in de diamanthandel. Tegenwoordig is de diamanthandel echter voornamelijk in handen van Indiase zakenlieden.

Tijdens de rit door het havengebied werd nog even stilgestaan bij het Havenhuis, de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen. Het Havenhuis is ontstaan door het uitbreiden van het oude gebouw, de voormalige brandweerkazerne, met een nieuwe glazen bovenbouw. Deze 1500 ton zware massa van geslepen glas geeft het gebouw een fonkelende verschijning die inspeelt op het thema van Antwerpen als diamantstad.

Hierna gingen we naar het centrum voor een heerlijke broodmaaltijd en brachten we een bezoek aan ‘DIVA, Antwerp home of diamonds’, het nieuwe diamantmuseum wat in mei jl. geopend is. Met de audioguide ‘Jérome’ als museumgids werden we meegenomen op een verrassende tocht door DIVA’s huis. Hij leidt de bezoekers door de zes kamers en vertelt er alles over de schitterende wereld van diamant, juwelen en edelsmeedkunst. In iedere kamer waren ook nog afzonderlijke verhalen te beluisteren over de prachtige objecten en via tablets was de feitelijke informatie terug te vinden. Al met al een moderne manier van museumbezoek, waar niet iedereen meteen raad mee wist..

Om kwart voor vijf werden we bij de bus verwacht en gingen we weer richting Nederland. In Partycentrum “ ’t Maoske” in De Moer bij Tilburg werden we vergast op een uitgebreid en heerlijk diner wat iedereen zich goed liet smaken. Ook deze keer ontbraken de consumpties van de Oud Papierclub en van de vereniging niet, waarvoor heel hartelijk dank!

Na deze zeer geslaagde en interessante dag, waren we om kwart voor tien weer in Ewijk. Dank aan de organisatoren voor deze dag!

 

Komende activiteiten

vrijdag
12 april
Algemene
Ledenvergadering
't Hart
14:00 uur
--
donderdag
25 april
Fietsen
vanaf 't Hart
13:30 tot
17:00 uur

Wekelijkse activiteiten

Maandag Vrij kaarten 13:30–17:00
Biljarten 13:30–17:00
Dinsdag Inloophuis 09:30-12:00
Woensdag Rikken 13:30–17:00
Biljarten 13:30–17:00
Handwerkclub 13:30–17:00
Donderdag Hartensoos 09:30-12:30
Eetpunt 12:30–13:30
Koersbal 19:30–21:30
Vrijdag Nordic Walking 09:00–11:00
Meer info